Španělská Andalusie - červen 2011

Stejně jako je klenotem Francie Provance, v případě Španělska je to Andalusie. Podle mě je to ale spíše bižu. I když velmi, velmi kvalitní :-)


Samotná krajina za pozornost moc nestojí. K mému zklamání, pokud pomineme část za Sevillou, nikde žádné zelené pastviny a louky plné květů a vůně citrusů. To jsem si vždycky představovala, když se řeklo "Andalusie".  Naopak. Tato oblast je nejsušší ve Španělsku (i když ve srovnání s Portugalskem je ukrutně zelená!). Zajímavé je pouze spojení hornatého území Sierra Nevada s rovinou u moře. Když se postavíte čelem směrem ke Grenadě (na mapě od Malagy na východ), můžete tak vidět po pravé straně  lidnaté pláže, po levé vrcholky pokryté sněhem. Samotná Andalusie je obrovská a pominu-li profláklost flamenka a býčích zápasů, nejzajímavější na ní je asi hlavně její všude přítomná arabská historie. Za návštěvu rozhodně stojí hlavní města této oblasti. Kromě Sevilly, o které jsem již psala, a která patří mezi mé 3 nejoblíbenější (a zcela subjektivně mezi nejkrásnější) města, je to Malaga, Granada a Córdoba.

Malaga
Upřímně, moc mě nezaujala. Na první pohled je to turistické centrum, které mi velmi připomínalo Montreaux ve Švýcarsku. Díky úžasné architektuře, zejména v podobě vil na pobřeží, působí tak trochu jako lázeňské město, nad kterým se tyčí zbořenina hradu Alcazaba.




Ta je spolu s římským amfiteátrem Quecha hlavními památkami města. A ještě katedrála a korida (ty ale mají všude) a rodný dům, dnes muzeum Pabla Picassa. A mimochodem, narodil se zde i Antonio Banderas:-)
Katedrála v Malaze byla postavena mezi léty 1528 a 1782 na místě kde se původně nalézala starobylá mešita (jako skoro v každém městě, z kterého v 16. století vyhnali poslední Araby a nastolili přísně katolickou vládu). Ačkoliv měla mít katedrála podle původních plánů dvě věže, nedostatek finančních prostředků způsobil, že nakonec byla vybudována pouze jedna (viz foto v galerii). Dodnes se katedrále neřekne jinak než „La Manquita“ - „malá jednoruká dáma“. Z každé strany vypadá úplně jinak a jelikož je značně natěsnaná mezi okolní stavby, nelze ji pořádně vyfotit:-(Ve městě nechybí spousta obchodů, turisté sem ale jezdí hlavně proto, že je to jediné velké město Andalusie ležící u moře. A na pobřeží také každý večer potkáte spoustu "běženců", místních lidí udržujících se v kondici. I když toto je velmi zavádějící, jelikož většina z nich sportuje v páru, a tudíž samotný běh je spíše rychlejší chůze doprovázená vydatnou komunikací. Asi proto jsou všichni ty sportovci velmi nesportovní postavy:-)

Ronda

A když už se člověk vydá do Malagy, neměl by vynechat městečko Ronda, vzdálené asi 50 km. Údajně se jedná o nejromantičtější město v Andalusii a asi to tak bude. Zde jsem poprvé byla v býčí koridě. Jmenuje se Plaza de Toros de Ronda a je to nejstarší korida ve Španělsku. Velmi čistá, velmi fotogenická, kde si za 4€ můžete prohlédnout také toreadorské muzeum se spoustou oděvů a artefaktů, i koňskou jízdárnu. Velmi zajímavé a působivé! 




Hlavní dominantou města je ale Puente Nuevo, nový most, který pojí starou a novou část města vybudovaného na vysokých skalách.  
Zajímavé jsou rovněž terasovité zahrady u domu Casa del Rey Moro, kde údajně nocoval maurský král, ovšem dům byl postaven až v 18. století, kdy byl král už dávno po smrti :-) Vstupné stálo tuším 4€ (pouze zahrady, samotný dům bohužel chátrá a je na něj velmi smutný pohled...). My jsme toto místo z časových důvodů vynechali, osobně ale doporučuji toto velmi romantické místo navštívit. Minimálně kvůli působivým fotografiím, které zde lze pořídit.
Za vidění stojí také malé uličky města, krásně tiché, čisté, s působivou architekturou. 
Malá rada: Nestravujte se v restauracích na plenádě kolem hlavního náměstí. Nenajdete tam nic zdravé a výjimečně ani nic chutné!

Granada

Poslední bašta muslimského impéria v Evropě stojí za návštěvu z jediného, zato podstatného důvodu: Alhambra. Obrovský komplex na kopci nad městem složený bez ladu a skladu z několika budov různého stylu (všude se ale píše "arabská architektura") a z různé doby (kvůli různým panovníkům, kteří si komplex přízpůsobovali svým potřebám) společně propojených velkými parky, je půldenní akce, která člověka dosyta naplní estetičností a historií.



Vstupné do komplexu stojí 14€, což je ale na danou památku nic. Zahrnuje vše. Všichni doporučují pořídit si vstupenky předem, přes internet, aby se člověk vyhnul dlouhým frontám (což jsme udělali), nikde ale žádné nebyly (!!) a překvapivě celý komplex byl vcelku "prázdný", s velmi málo turisty (v červnu!!). Což bylo velmi překvapivé, ale příjemné. V Alhambře můžete strávit třeba celý den (my jsme ho prošli za 3 hodiny něco) a užívat si spojení historie s přírodou co hrdlo ráčí. Mínusem je, že svůj žaludek neuspokojíte, protože zde není žádné občerstvení (jen pití a zmrzlina).




Komplex paláců a hradeb ze 14. století byl poslední arabským sídlem, které následně přebudovával křesťanský panovník Carlos V. Následně upadl do zapomnění a byl "znovuobjeven" až v 19. století. Dnes patří pod UNESCO a je mu věnována náležitá péče. Momentálně se třeba rekonstruují sochy lvů z fontány na nádvoří Patio de los Leones, nejslavnější části Alhambry. 12 soch z bílého mramoru, symboly síly a odvahy, jsou tedy momentálně k vidění jen v uzavřeném vnitřním prostoru poblíž (jen část, která je již opravená) a nesmějí se fotit. Takto to tam vypadalo ještě před rekonstrukcí. 




Alhambra se rozprostírá na dvou kopcích, které poskytují skvělý výhled na celé město Granada. Na tom druhém je menší část, tzv. Generalife, kde už není toho tolik, ale skvěle si zde v parku odpočinete. A pokud chcete něco extra, zkuste speciální noční pohlídku komplexu, která začíná každý den v 10 večer.

Ve městě si pak můžete prohlédnout katedrálu, užívat si malé uličky s bohatě (arabsky) zdobenými podloubími, nebo shopping na hlavní třídě. A dopřejte si nějakou tu večeři. Siestu zde naštěstí moc nedodržují, takže se můžete najíst v kteroukoliv denní i noční hodinu. Paráda!


Córdoba

I když jsme od několika nezávislých zdrojů slyšeli, že "v Cordobě nic není", být v Andalusii a vynechat toto město by byl hřích! Rozhodně JE co vidět! I kdyby to měl být pouze zdejší chrám. Ten je totiž tak neuvěřitelně atypický, že nikde jinde podobný nenajdete. A vstupné 8€ stojí za to! Jeho historie a architektura vás jistě nadchne. Původně zde totiž stával bizantský kostel (pozůstatky k vidění), po příchodu arabů však na jeho míste vyrostla obrovská mešita. A po jejich vyhnání křesťany byla opět přestavěna na kostel. Zajímavé ovšem je, že tehdejší panovníci nenechali mešitu úplně zbourat, jak to bývalo zvykem, ale kostel postavili UPROSTŘED mešity. Prostě dokonalý architektonický hybrid, mešitokostel s věží a zahradou mezi zdmi :-)




Vůbec náboženská a lidská tolerance je v celé Andalusii velmi obidvuhodná. Španělé se pyšní svou arabskou historií a nebojí se ji ukázat a "prodat". Arabské nápisy, jídla, suvenýry… Velmi specifické a úžasné!
Zachování původní architektury ovšem není až tak obdivuhodné v případě románského mostu, který nedávno prošel generální rekonstrukcí. Když se na něj člověk podívá, neuhodne, jak starý most je, protože je tak necitlivě obnovený, že se po něm člověku ani nechce chodit. Jako kdyby Karlův most natřeli na bílo a ozdobili ho mramorovými sochami. Velmi podivné…:-( O trochu lépe je na tom aspoň vstupní rekontruovaná brána.

Kromě spousty kostelů a dalších drobných památek stojí za vidění  bývalé prázdninové sídlo králů 
Alcázar de los Reyes Cristianos, resp. jeho zahrady. Velmi krásné, pohodové a za 4€ zde můžete opět strávit celý den a kochat se vkusně uspořádanou zelení. Všechny fotky z výletu najdete ZDE.

PS. Chcete-li se do Andalusie podívat, vězte, že zdejší hotely jsou na skvělé úrovni a za velmi dobrou cenu. Letiště najdete jak v Seville, tak v Malaze.

Žádné komentáře:

Okomentovat