Thajské ostrovy - únor 2012

Do Thajska jsme se vybrali už potřetí. Ne nadarmo je to nejnavštěvovanější země Asie. Má prostě vše - moře, skvělé lidi, výbornou kuchyň a teplé počasí. Tentokrát jsme se proti svým pravidlům vyhýbat se ultraturistickým oblastem rozhodli navštívit nejznámější ostrovy, které prý patří mezi to nejlepší, co země nabízí. A to jsme si nemohli (?) nechat ujít.


Ostrov Phuket
Phuket je údajně nejnavštěvovanější ostrov Thajska. Což ovšem zdaleka neznamená, že je tato oblast něco extra. Fakt je, že je to jediný ostrov s letištěm, takže sem zákonitě, čistě z praktických, dvodů jezdí hodně lidí, protože je to jednodušší, než po 12 hodinovém letu ještě strávit X hodin plavbou na nějaký ostrov, ať už by byl sebekrásnější. Ale jelikož „nejnavštěvovanější“ znamená pro některé „nejlepší“, je tady opravdu plno. Zejména Rusů. Phuket má ovšem pramálo společné se skutečným Thajskem, a to z mnoha důvodů.
1. V této budhistické oblasti totiž žije značné množství muslimů, s čímž souvisí překvapivý počet mešit, které svým hulákáním (svoláváním k modlitbě) 3x denně otravují turistům dovolenou. Včetně 5 hodin ráno!


2. Oblast je neskutečně předražená, ceny jsou několikanásobně vyšší než ve zbytku Thajska. Důvodem je paradoxně tsunami, které „uvolnilo“ velké množství lukrativních pozemků, takže se zde začalo ve velkém stavět „vše odznova“, a tak zde vyrostli zejména luxusní hotely, restaurace a byty. Tím pádem stoupli ceny nemovitostí, ale i jídla v restauracích, dopravy, prostě všeho.
3. Pláže za moc nestojí, jsou přelidněné a nikdo vám zde nepřinese ovoce ani pití „až pod nos“, jako je tomu jinde.
4. Není zde mnoho možností dát si slavnou thajskou masáž (!!) a restaurace jsou většinou italské. Dávat si k jídlu pizzu v Thajsku mi opravdu přijde velmi, velmi podivné...

K vidění je na ostrově kromě přeplněných pláží Big Budha vysoký 45 metrů (nový, ještě nedokončený) a jeden velký chrámový komplex. Rovněž nový. A také památník tsunami nebo tabule „tsunami riziková zóna“. Bydleli jsme na její hranici...


Jedna specialitka nás přece jen nadchla, a to zábavný park FantaSea se svou show. Samotný park nabízí spoustu atrakcí včetně jízdy na slonovi, ale především stánky se suvenýry a občerstvením ve značně kýčových budovách, třeba hlavní připomínající Angkor Wat (to praví ořechové pro ruské turisty). Na show se platí nemalé vstupné (od 900 Kč) a nesmí se tam fotit. Foťáky se dokonce musí u vchodu odevzdat do úschovny. Protože za vchodem jsou další atrakce včetně sloních a tygřích mláďat, se kterými se za poplatek (300 Kč) můžete vyfotit. Hádejte, kdo se tam fotil...? Samotná show je pak takový mišmaš, kde účinkuje asi 100 lidí, slátanina tradičních tanců a divadla s bojovými scénami, akrobatickými výkony, ohňostroji, laseru a dalších efektů, nechybí živá zvířata, včetně závěrečné show se 14 slony na pódiu. Nemá to sice hlavu ani patu, ale byla to hezká zábava. Skutečně povedený (a skvěle zorganizovaný) způsob jak z turistů vytáhnout peníze :-)


Krabi
Pevninová část Thajska, na kterou jsme se dostali z Phuketu lodí (avizovaná hodina a půl nakonec trvala skoro 3 hodiny...) patří rovněž mezi turistické, není to tam ale až tak hrozné, jako na Phuketu. Je tam také méně Rusů, hezčí pláže (v průvodci psali, že jsou přecpané, ve skutečnosti tak skoro nikdo nebyl, protože všichni chodí na pláže na okolní ostrůvky), spousta nových hotelů resortového/spa typu, takže žádné hnusné paneláky a vůbec, je to tam takové hezčí a milejší.
Poznávání Krabi jsme zavrhli (nic zvláštního tam není), nenechali jsme si ale ujít okolní ostrůvky, kterých je kolem spousta a pyšní se úžasnými plážemi a průhledným tyrkysovým teplým mořem a la Karibik. Tedy, JÁ  jsem si je nenechala ujít, protože Tomáš zalehl s úžehem a úpalem (co fakt nevím kde a kdy stihl...).


Výlet byl překvapivě levný, až se nám to zdálo podezřelé. Vyšel na pouhých 300 Kč/osoba s tím, že nás odvezli z hotelu do přístavu, povozili po 4 ostrovech, dali nám oběd i s neomezenou vodou, ovoce, šnorchly, a přitom to vůbec nebyl žádný ofajč! Prostě konečně skvělé služby za skvělou cenu:-)
Ostrovy byly krásné, měli jsme čas na koupání i šnorchlování (to já nezvládám, lidé ale tvrdili, že nic moc, protože všude byly jen stejné žluté ryby a nic víc), já ty ryby přitom viděla i z lodě, byla jich tam spousta!


První ostrov Poda byl fajn, protože když jsme tam dopluli, skoro nikdo tam nebyl. Já jsem na rozdíl od ostatních zvolila namísto pražení se na pláži procházku kolem ostrova, který byl sice hezký (s rezavým traktorem, který tam přivalila odněkud tsunami), nutno ale podotknout, že bílý písek hyzdily nánosy různých odpadků, které evidentně nikdo neodklízel :-( A když jsem se vrátila k lodi, byla už hlavní pláž totálně narvaný dalšími turisty... čas vyrazit o ostrov dál. 


Tím byl Chicken Island, který skutečně vypadá jako sedící slepice. Tam se šnorchlovalo a obědvalo. Další ostrov byl zajímavý Tup Island, což byly vlastně dva pidiostrůvky propojené písečným „mostem“, kde se dalo procházet sem a tam (s davy lidí včetně Čechů jak na Václaváku). Poslední ostrov Phra Nang opět úžasný, jen kdyby tam nebylo tak narváno....
Další den si zase udělal Tomáš program beze mne. Šel totiž do thajské školy vaření. Moc si to pochvaloval a já se těším, až mi něco uvaří. Ovšem mezi námi, momentálně už máme rýže a nudlí po těch dvou měsících skutečně po krk, a tak jsme se těšili do Bangkoku, naší finální destinace, třeba na pizzu nebo sushi.

Žádné komentáře:

Okomentovat