Austrálie

Slunečné horké počasí, všude klokani, tlusté Australanky. Tak si asi tuto zemi představuje většina lidí. Ale ve skutečnosti je samozřejmě všechno trochu jinak...

Sydney
San Francisko, Havaj, Kolumbie, to všechno byla krásná místa. Ale Sydney, ta byla prostě úžasná! Ani vlastně nevím proč, je to jen velké město, které nemělo tak rodinně pohodovou atmosféru jako Nový Zéland či bohémské prostředí jako SF, ale Sydney jsem si hned zamilovala (a nebyla jsem sama, většina lidí z lodě z ní bylo paf!), a to i navzdory tomu, že nám tradičně celé 3 dny propršelo...


Ano, je to tak, zase jsme měli to „štěstí“, protože stejně jako tomu bylo v LA nebo SF, i tady „nekáplo celý rok, takže jsme šťastní, že konečně prší!“ Koho to zajímá?!?! Necestujeme přes půl světa, abychom si v australské LETNÍ sezoně užili jediné 3 upršené dny celé sezony! Nicméně, navzdory tomu, že bylo 22 stupňů a slunce jsme neviděli ani na 5 minut, Sydney jsme si prostě zamilovali. A co teprve, kdyby bylo hezky!
Město je dokonalým mixem Londýna a New Yorku a je plné mladých lidí. Za celou dobu jsme tady snad nepotkali člověka staršího 40 let (čím to, že ve všech světových metropolích nepotkáte důchodce, jen Praha je jich plná?!?), na každém rohu (doslova!) je fitcentrum otevřené 24 hodin, všichni tam chodí buď v kostýmu nebo ve sportovním. Na každém rohu jsou také „zdravé“ jídelny, restaurace, kavárny či bistra - Sydne prostě žije zdravě a nepotkáte tady tlustého člověka! Australanky jsou vůbec dost štíhlé, ploché a hrozně vysoké. 180 cm je tady zcela běžných.
Jinak v AUST žije asi 20 % Asiatů. V ulicích Sydney to ale spíše vypadá, že tady žije 20 % bílých.
Slavný most je ve skutečnosti docela obyčejný (přesto na něj můžete za cca 250 dolarů vylézt (po celé kovové konstrukci) a pokochat se pohledem na město – pokud je hezky. V případě špatného počasí se samozřejmě peníze nevracejí... Měli jsme to původně v plánu, „když už jsme v Sydney“, ale nakonec jsme si to naštěstí rozmysleli. Vidět za ty peníze „nic“ nemá cenu... Rovněž slavná opera působí ve skutečnosti menší, ale rozhodně je to architektonický skvost, obzvlášť vezmeme v úvahu, že byla postavena už začátkem 70. let! Jinak je město plné mrakodrapů, z původního zůstala je část zvaná „the Rocks“, kde je ještě původní architektura dřevěných domků a vůbec je to tam takové bohémské, plné malých (drahých) obchůdků, kavárniček a trhů několikrát týdně.


Sydney má také Chinatown, kde se lze za babku skvěle najíst anebo nakoupit levné suvenýry, za vidění stojí China garden, úžasná zahrada uprostřed nového města, kterou Číňani postavili jako dar pro Austrálii. Působí trochu „japonsky“ a člověk by zde mohl za 6 AD strávit celý den... A také se vyfotit za dalších 10 v tradičním čínském „kroji“.
Sydney je skvělá tím, že zde najdete „co chcete“. Cokoliv! Ať už je to jídlo, kulturní akce, ruch velkoměsta či klid botanické zahrady hned vedle (zdarma), kde se semínky stromů krmí v houfech velcí bílí papoušci stejně jako u nás holubi...Prostě cokoliv vás napadne, to v Sydney najdete. Tedy asi kromě nákupních center, které zde moc nefrčí a obchody (kolem 2500) jsou všechny pod městem, takže pokud chcete nakupovat, musíte strávit celý den někde v podzemí, což není nic pro mně.
Jediné, co bych městu vytkla je fakt, že je zde už v 6 vše zavřeno a člověk se prakticky v centru nemá kde navečeřet (jen v drahých restauracích na nábřeží, nebo v Chinatown). Prostě socialismus... Když už jsem při tom, školy a nemocnice jsou zde zdarma, což je super, už méně pak fakt, že zde můžete být nezaměstnaní prakticky celý život a pořád budete dostávat podporu a pak už jen přepnete na důchod... Velmi motivační... Pravda je i to, že Australani mají velké problémy s alkoholem a s drogami (bodejť by ne, když mají pořád někdy happy hour (levné drinky))... Nicméně řeší to velmi svérázně (třeba drogovými centry, kde si pod dohledem odborníků/lékařů můžete píchnout zcela beztrestně svou dávku), ale zřejmě to funguje.

Melbourne
Klasické velkoměsto, kterých na světě uvidíte stovky. Neurazilo, nenadchlo. Ale aspoň bylo slunečno a teplo, hehe! Melbourne vypadá jako mix Madridu, Zurichu a Rotterdamu, k vidění je tady jen stará železniční stanice a ačkoliv je to víc klasika než Sydney a je tady „spousta všeho“, ve skutečnosti tady na rozdíl od Sydney „nic není“. Najít třeba hezkou kavárnu je velký problém.


Asi největší atrakce, na kterou je město velmi hrdé, je zdejší tramvajové MHD (které na rozdíl od Sydney zde nezrušili, ale je hlavním dopravním prostředkem města). Mají zde několik typů/věků tramvají podobně jako v Praze a navíc i jednu starou – stejně jako v Praze, kde ale stojí víc než normální tram, zatímco v Melbourne je ZDARMA a jede kolem celého města! Navíc v ní hlásí každou stanici a o každé ještě řeknou, co tam lze vidět a různé zajímavosti, takže je to taková naučná stezka pro turisty. Jezdí každých 10 minut a nikdy není přecpaná. Prostě paráda! Vůbec v AUST je spousta věcí zdarma, skoro všechny muzea, botanické zahrady, některé památky...Mít tak jen víc času na jejich probádání... A jen tak mimochodom, zatímco u nás je chození po trávě v parcích zakázáno, tady k tomu člověka přímo nabádají! „Prosím, šlapte po trávě, běhejte po níc, objímejte stromy v parku, dělejte si pikniky...“ Jiný kraj, jiný mrav!


S nakupováním je to tady ale stejná bída jako v Sydney, jak nám bylo třeba řečeno, že v AUST je „na každém rohu“ Apple Store (potřebovala jsem novou šnůru k MACovi), tak samozřejmě nikde nic není... To je ale klasika!
Co nás v MEL ale zaujalo nejvíc, je zdejší rozmanitá architektura. Velmi kreativní a zřejmě velmi podporována, mísí se zde tradiční styly s netradičními, staré s moderními, které ale zdaleka nejsou jen nudné „sklo a kov“ jak je tomu v EU...

Perth
Po dvou velkoměstech jsme se rozhodli probádat namísto dalšího trochu místní přírody. A dobře jsme udělali! Protože jsme konečně viděli – krmili – hladili klokany!!! A také koaly a další zvířata v místním Wildlife parku, kde to všechno bylo možné. Také jsme viděli tasmánského čerta a zvíře zvané Wombat, o kterého existenci jsme ani netušili! Je teda chudák hodně ošklivý, něco mezi koalou a prasetem, ale možná právě+ proto je tady tak populární :-) Zato klokánci byli úžasní a hned bychom si jednoho či dva vzali domů! Mimochodem, víte, jak vzniklo jejich jméno Kanagaroo (kengura)? To vám prišel námořník k domorodci, ukázala na klokana a zeptal se, co to je. A domorodec odpověděl „kanagaroo“, což znamená „nevím“ :-) Koaly jsme si zas až tak neužili, protože samozřejmě chrápaly. Spí až 18 hodin denně, a to proto, že jsou ožralé! Živí se totiž eukalyptem, který obsahuje alkohol :-)


Z parku jsme zamířili do jiného, abychom si tam dali v JESKYNI oběd. Ne moc chutný, ale super zážitek. A pak už jsme jeli do hlavního cíle výletu, na kamenné objekty v poušti zvané Pinnacles, kterých je na rozloze několik desítek km2 několik tisíc různého objemu a výšky. Prostě něco úžasné! No a cestou zpět na loď nám podle tradičního scénáře „nepršelo tady sto let“ začalo pršet... Naštěstí bylo celý den hezky, takže tentokrát budiž jim to dopřáno :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat