Fiji

Bula! Tento ostrov byl jeden z důvodů, který rozhodl o tom, že vůbec půjdeme na tuto cestu. Vždyť jak jinak by se sem člověk dostal?? Bohužel ale Fiji zní více exoticky, než ve skutečnosti je...

Fiji má skoro 900 tisíc obyvatel a více než 332 ostrovů, z toho 110 je obývaných. My jsme zakotvili na největším, přímo v hlavním městě Suva. Překvapivě hlavním obyvateli jsou černoši a Indové, což by vysvětlovalo ne zrovna velkou čistotu města, které je dost přelidněné a plné smogu. Navíc je zde vlhkost vzduchu skoro 90 % a teploty kolem 35 stupňů. Ve městě nic moc není a vzhledem připomíná jakékoliv středně velké město v Africe.


Příroda kolem je samozřejmě krásná, tropická a nás zajímala nejvíc. Bohužel turistům možnost užít si ji se nenabízí. A tak jsme aspoň vyrazili na člunu plavit se po řece (plavení po moři máme dost, tak jsme zas chtěli nějakou změnu, hehe), což byl adrenalin a zároveň prohlídka přírody. Projížďku jsme zakončili u vodopádu, kde se dalo i plavat. Zajímavostí je, že mezi tropickou vegetací jsou zcela běžné stromové mega přesličky jako z pravěku – zda jsou to skutečně přesličky nevím, ale vypadaly tak! Kromě vodopádů se pak turistům nabízí už jen tradiční vesnice s folklorem, které jsme ale absolvovali už na Samoe a moc se navzájem neliší.
Co ale ve Fiji stojí za to, jsou pláže. Dlouhé, bílé, lemované palmami a zcela prázdné! Voda je teplá jako kafe a ryby vám plavou nebojácně kolem kotníků, docela velké a barevné! Kvalitou se tak tyto pláže vyrovnají našem top favoritu na Kajmanských ostrovech.


Zajímavost – tradiční jídlo jsou zde kostky ryby v citronové šťávě a kokosovém mléku, což zní dost exoticky, ve skutečnosti to ale chutná jako naše zavináče!!! Studené, kyselé, bez jakéhokoliv náznaku kokosové chuti. Prostě česká klasika na fijijský způsob :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat