Jordánsko

Naše původní trasa zahrnovala Egypt a návštěvu Alexandrie, avšak lodní společnost si vyhrazuje právo na změnu, a tak jsme namísto toho navštívili Jordánsko (zřejmě z bezpečnostních důvodů). Což jsme samozřejmě přijali s nadšením! Horší bylo, že jsem byla zrovna ZASE nachcípaná (virus se lodí šíří rychle a furt dokola), avšak navzdory horečce jsem si návštěvu Petry nemohla přece nechat ujít! A stálo to samozřejmě za to!

Jordánsko je o něco málo větší než ČR a na pohled vypadá jako něco mezi Ománem a Portugalskem. Sucho, bílo, kamenisto. Ovšem skalnaté hory prapodivného rázu měnící se každých 5 km nabízejí opravdu fascinující podívanou! Tedy až na ten bordel všude kolem. To mě zde dráždilo mnohem víc, než v Indii. Celá krajina je poseta modrými/bílými/černými igelitovými sáčky/taškami a není to hezký pohled.


Jordánsko leží mezi několika „problematickými“ zeměmi, avšak jako jediné si zachovává neutralitu a mírový postoj. Původními obyvateli jsou beduíni, kteří byli „převychováni“ na ukázněné občany. Zdá se ale, že se to zde docela povedlo...


I když země dlouho patřila pod Británii, nic britského zde člověk nenajde. Země vypadá docela arabsky a ne příliš bohatě. Živí ji hlavně zemědělství a poslední dobou sází také na turismus. Je tady bezpečno a mnoho lidí mluví anglicky, avšak země není až tak vyspělá co se služeb týče, takže osobně bych sem na dovču u moře nejela.


Něco jiného je samozřejmě návštěva skalního města/archeologického naleziště Petra, která dnes patří pod UNESCO. Jedná se o bývalé obchodní centrum beduínů velké přes 90 km2, na které člověk potřebuje aspoň 4 dny, aby ho prošel celé! My jsme bohužel měli jen pár hodin, ale i tak to byl zážitek. Zajímavé je, jak už to v historii bývá, že když byla Petra na svém vrcholu, lidé zde začali být líní a moc pařili/chlastali, takže netrvalo dlouho a nastal kolaps (což čeká i Evropu, o tom není pochyb!). Město pak obsadili Římané a z obchodního centra zůstali jen hrobky, jak je známe dnes, přesto si člověk může hlavu vykroutit a nohy ušlapat, aby viděl a prošel vše, co zde z dob prastarých vytesané přímo do kamenů zůstalo. Indiana Jones by mohl vyprávět :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat