Puerto Limón, Costa Rica

Kostarika je politicky a organizačně velmi vyspělá země – kromě jiných nej mají třeba nejvyšší gramotnost ve střední Americe, perfektní zdravotní systém (za 60 USD měsíčně vše zdarma včetně zubaře) a silně dbají na ekologii a recyklují vše co jde. I když bordel na ulicích tomu nijak nenasvědčuje, za což ale údajně mohou Nikaragujci, kterých je v zemi až 50 %.

Kostarika je také dost drahá, tedy na střední Ameriku, a bohužel na pohled až tak vyspěle nevypadá, spíše chudě a špinavě.
Jejich hlavním zdrojem příjmů je zejména vývoz kávy, ananasu a banánů, jistě vám něco říká značka Chicquita nebo Dole, které pocházejí právě odsud. A tak jsme se nemohli nejít podívat na „výrobu“ banánů, které rostou jen jednou za 9 měsíců. Celý „organizační proces“ je docela náročný, není to je o tom, otrhat banánů ze stromů, musí se také třídit, čistit, balit, aby jim je chudákům náhodou EU neposlala kvůli nevhodné velikosti, barvě či váze (každá krabice musí mít přesně 18.5 kg) zase zpět... A víte, že ananas normálně roste až 4 roky, ale soudruzi tento proces urychlili a nyní to trvá jen 11 měsíců??


Samotné město Puerto Limón je docela díra, ale vše kolem, bohatá příroda, flora a fauna, stojí rozhodně za vidění. Věděli jste třeba, že celá země má na 1 km2 až 235 různých druhů zvířat, zatímco Brazílie jen 6? Také tady roste vše možné i nemožné, a to jen kvůli tomu, že zde až 8 měsíců v roce prší. Což mezi námi není až taková výhra, ale daně, které činí 4 % z platu (průměrně 800 USD), to už by docela šlo...:-) Méně už jdou zdejší holky, které nejsou ani hezké, ani milé, v tomto případě vede na celé čáře Kolumbie!


A když už jsme u těch holek, současným prezidentem země je žena, první v historii Kostariky, avšak v únoru mají být nové prezidentské volby, kde je horkým kandidátem teprve 29letý chlapík se značně komunistickými názory, které samozřejmě u nemakačenků nabírají na popularitě, takže hrozí, že se Kostarika sepsuje ve prospěch nefungujících ideologií...

Nicméně nás tato země i za těch pár málo hodin dostala a přidáváme ji na seznam zemí, které bychom někdy v budoucnu moc rádi zase navštívili!

Žádné komentáře:

Okomentovat