Madeira

Naše první zastávka, po dvou dnech „vlnění“ byla Madeira. Na první pohled, z dálky, vypadala velmi dobře. To znamená neportugalsky. Jakmile jsme se ale dostali blíž, na pevninu, hned jsme zaznamenávali typické portugalské znaky – tradiční pokrmy na každém kroku (bifana, bica, pastel de nata,...), tradiční nepohodlné drátěné židle, klasická architektura. Bohužel nám akční důchodci vyfoukli celodenní výlet po ostrově, takže jsme se museli spokojit s vlastní prohlídkou hlavního města Funchal, kde žije kolem 100 tisíc lidí a je velmi hustě rozeseté po okolních kopcech. Tak hustě, že prakticky nenajdete volnou plochu. Všude jsou domky a kolem kousky pozemků s banánovníky (dříve cukrová třtina).

Madeira je zelený ostrov a oproti PT opravdu hodně. Ale taky se říká, že je ostrovem květů, což alespoň v lednu tak moc pravda není.
Teploty se zde pohybují podobně jako u nás ve ŠP, tzn. od 13 do 33 stupňů. Měli jsme štěstí a užili si trochu slunce, i když počasí bylo každých 5 minut úplně jiné.


Co nás hodně překvapilo, že už v 9 ráno bylo celé hlavní město na nohou (ano, my také, protože jsme původně měli jet na výlet, nakonec jsme se ale přidali až ke španělské skupině, která měla samozřejmě výlet až dopoledne). Všechny obchody byly otevřené, všude plno lidí. Navíc lidí hezkých a hezky oblečených. Jak neportugalské! Dalším milým překvapením bylo, že všude byla (pořád) k vidění vánoční výzdoba. Ale tak výrazná a tak moc! Nic podobné jsme nikde nezažili. Škoda, že jsem neviděli, jak celé město svítí! Nedostatkem energie zřejmě vůbec netrpí.

Jedna z největších zdejších atrakcí je (na pohled ne zrovna bezpečná) jízda na starých dřevěných sáních – z kopce po asfaltce! Nevím, odkud tento podivný zvyk pochází a pochybuji, že se vždy jezdilo po asfaltu (dnes značně vyhlazeném), avšak mi jsme si možnost vyzkoušet to nechali ujít. Jednak nebylo možné se k sáním kvůli důchodcům probojovat, jednak jsme nebyli ochotní odevzdat svůj život do rukou Portugalců... Ach, sladká to nevědomost... Kolik lidských životů tato sranda stála nám dosud není známo :-)





Celkově lze říct, že Madeira je (překvapivě) mnohem vyspělejší Portugalsko. Hezčí, čistší, modernější (tedy až na značně staré, neekologické busy MHD z roku 20), zelenější, akorát pláže jsou zde vulkánově černé. Ideální místo pro podnikovou rekreaci a ozdravní pobyty. Podobně jako třeba Ischia, i když ta se mně osobně líbila mnohem víc.



Žádné komentáře:

Okomentovat