Nový Zéland

Naše nejvzdálenější místo na jižní polokouli není takové, jako v TV. A už vůbec není takové, jak ho člověk zná z Pána prstenů. Všechno je totiž jeden velký podfuk!


Auckland
Čekala jsem zelené pláně a pohádkovou přírodu. Nebo aspoň ovce, kterých je na NZ kolem 32 milionů. Nic takového se nekonalo, NZ je zcela „normální“. Také slavného Pána prstenů natáčeli v městském lesoparku uprostřed města!! Avšak místo je to velmi příjemné, a to tak, že se nám ani nechtělo zpátky na loď. Auckland toho k vidění kromě rozhledny moc nenabízí, o to příjemnější je, že si člověk může projít celé centrum pěšky. Pár menších „paneláků“ a pár neznačkových obchodů, ale také velmi příjemné parky, to je v kostce vše. Když ale zamíříte trochu mimo centrum, zejména do oblasti Devonport (přesně naproti centru přes vodu), jako byste najednou byli v jiném městě. Hezounké dřevěné (příšerně drahé) barevné domky tvoří obytné oblasti připomínající Hobbiton pro dospělé. Takové dokonalé městečko, kde nechybí pláže a parky a spousta mladých rodin s dětmi. Celkově je Auckland velmi přátelské, rodinně orientované město, i když překvapivě i tady řádí velká kriminalita, a to dokonce dětská! Na první pohled je ale vše dokonalé a lidé jsou milí, i když mluví divnou, anglickou angličtinu připomínající řečí, že se člověk občas musí hodně snažit, aby jim rozuměl. Nebo aby oni rozuměli vám... Jediným negativem je kromě překvapivě vysokému počtu bezdomovců počasí – ačkoliv je zde konec léta, každých 10 minut bylo jinak, s teplotou pod 20 stupňů a celkově jsme měli pocit, že je spíš české jaro.



Wellington
Hlavní město NZ má asi 180 tisíc obyvatel a jeho centrum je ještě menší (a nudnější) než Auckland. Starý a nový parlament, spousta muzeí (většinou zdarma), botanická zahrada (zdarma), slavná lanovka (za 7 NZ dolarů zpáteční lístek). To je v kostce vše. Nesmím ale opomenout zdejší lesopark, kde se natáčel Pán prstenů i Hobbit. Ano, nebyla to žádná novozélandská úchvatná příroda, byl to obyčejný lesopark v centru města!! Takový podvod!

Nejhezčí na městě je nábřeží, kde se to hemží mladými lidmi a studenty a také příjemnými restauracemi a kavárnami, kde vám půjčí na terasu klobouk a kde jsou k dispozici zdarma i opalovací krémy. Voda ke každému jídlu zdarma je samozřejmostí. A také to, že na účtence nebudete mít X dalších cenových položek, se kterými jste předem nepočítali (jako v USA). Celkově je Wellington město studentské, umělecké a sportovní a stejně jako Auckland i zde panuje velmi příjemná, uvolněná atmosféra. Hezké na vidění a „zažití“, ale 2 dny bych sem kvůli tomu rozhodně neletěla...

Žádné komentáře:

Okomentovat