Asie

Singapur, Kuala Lumpur, Langkawi, Phuket, to jsou oblasti, kde jsme již byli a můžete se o nich dočíst v archivu blogu. Proto se jim tentokrát budu věnovat jen ve zkratce. Nicméně i po opakované návštěvě mohu říct, že Asie je stále naše nejoblíbenější - krásná (většinou), motivující, inspirativní, se skvělými lidmi a jidlem. Náš favorit, kam se stále budeme rádi vracet. Tedy na většinu míst.


Singapur
Zde jsme byli už před 6 lety, stejně jako letos, na 3 dny. A už tehdy to byla velká láska. Za ten čas se zde ale mnoho změnilo – samozřejmě k lepšímu. Město roste jak huby po dešti a skoro bychom ho nepoznali! Hotový návrat do budoucnosti! Město vzkvétá, vzhledem k nedostatku prostoru se uměle rozšiřuje směrem do moře a na umělém pozemku je i slavný hotel Marina Bay Sands, kde jsme si dopřáli 2 noci. Dárek k narozeninám :-) Bydleli jsme v 36 patře a „nekonečný“ bazén v 57 patře sice vypadal menší než v TV, ale byl prostě úžasný! Hotel tvoří 3 „paneláky“ propojené terasou ve tvaru lodě na střechách. Celkově je v hotelu 2461 pokojů, které jsem většinou obsazené, navíc sem chodí „na kukandu“ spousta turistů, takže komplex je věčně plný davy lidí. Ovšem pokoje jsou krásné a výhled na záliv neskutečný. Dokázala bych u okna sedět hodiny a jen zírat ven :-)


Také jsme zde zcela náhodou potkali dědky z Rolling Stones, kteří měli v kongresovém sálu hotelu koncert, takže to byl takový bonus. Trochu nečekaný, předražený „bonus“ byla také večeře snad v nejdražší restauraci v SG, na střeše hotelu, kde jsme se setkali s našimi novými známými. Za normálních okolností je zde prý nádherný výhled na celé město (stejně jako z bazénu), ovšem to bychom nebyli my, kdybychom neměli smůlu na počasí. Sice nepršelo, ale fučelo a bylo „zataženo“ dýmem ze spálené cukrové třtiny, který každý rok na 2 týdny zamoří celý SG z Indonésie... Takže jsme si to užili a také večeři bez výhledu za ceny, které kvalitě jídla moc neodpovídaly...
Hned vedle hotelu je navíc nové nákupní centrum, kde je kromě obchodů a restaurací všeho druhu také umělé kluziště (vstup včetně půjčení bruslí cca 170 Kč/hod) a divadlo, kde hrají hlavně muzikály.
SG patří mezi nejdražší města světa, zejména nemovitosti a nájmy jsou zde příšerné, ale třeba MHD je zde naprosto dokonalé a ceny jsou tady jako v Praze. Také taxi jsou zde za rozumné ceny a zatím je to asi jediné místo, kde jsou taxikáři slušní a nesnaží se vás okrást. Jinak se do SG jezdí hlavně na nákupy. Slavnou Orchard Street tvoří jedno obří nákupní centrum vedle druhého, které jsou většinou propojené, takže zde můžete trávit celé dny brouzdáním z jednoho shoppingu do druhého. Člověk ale musí vědět co chce a mít přehled o cenách, jinak se zde až tak moc nákupy nevyplatí. A jelikož jsme město už znali z minula, užívali jsme si hlavně hotel, procházky kolem bez přítomnosti důchodců a jídlo. Třetí den jsem pak měli v plánu Marina Bay Garden se slavnými „drátovými“ stromy, ovšem počasí nám už nepřálo. Ano, klasicky tady od ledna nepršelo, ale jelikož jsme se přišli my... Nejdřív pršelo, pak lilo, a to skoro až do našeho odplutí, takže jsme to nakonec vzdali a necháme si zahrady na příště...



Kuala Lumpur
Zatímco před 2 lety jsme z něj byli nadšení, po 3 dnech v Singapuru nám přišel poněkud zaostalý :-) Ovšem roste. I když pomaleji. Na předměstí se likvidují plantáže a pole a staví se luxusní bytové komplexy a rezidence v ceně už od 3 mil za nový domek 4+1. A pokud zde koupíte nemovitost nad milion MR (skoro 7mil Kč), dostanete k tomu automaticky rezidenci na 10 let. Ale ještě před rokem k tomu stačilo 400 tisíc...
Jelikož KL známe už jako své boty, náš hlavní cíl byla naše oblíbená kavárna, kde prodávají ty nejlepší donuts/koblihy na světě (doslova!) a pak zdejší japonská restaurace, kde se člověk může skvěle najíst za 500 Kč pro 2! A to mluvím o restauraci, která se nachází v nejluxusnějším nákupním centru! No a pak jsme trochu nakupovali. KL je moje ideální místo na nákupy. Na jedné ulici je totiž hned několik mega nákupních center, kde najdete vše co chcete. Především mé 2 oblíbené asijské obchody Vincci a Charles&Keith, kde prodávají úžasné boty a kabelky za super ceny. To se zde oplatí. Evropské či americké značky, kterých je zde ale většina, se nakupovat nevyplatí, jsou zde mnohem dražší než v místě původu.


Jedna novinka/stavba nás zde dostala. Minule byl totiž velký problém procházet městem pro nedostatek přechodů a semaforů. Malajci to ale vyřešili rafinovaně – zatímco před 2 lety jsme chodili půl hodiny od našeho hotelu k našim oblíbeným koblihám v neskutečném vedru přebíhajíc hlavní cesty plné aut, letos jsme se z místa A do místa B dostali dokonalým systémem několika km klimatizovaných nadchodů a podchodů/tunelů. Člověk proste ani nemusí vyjít na ulici a když je venku vedro či prší, dostane se do nejdůležitějších bodů zcela bezpečně, rychle a bez problémů během 15 minut. Skvělý nápad!
Mimochodem, zrovna když jsme vycházeli z nákupního centra ověšení taškami s nákupy, abychom se dostali na náš bus, začalo pršet. Prudce, totálně, neskutečně. Což jsme si bez deštníku náležitě užili. Všichni ostatní ale byli happy. Nepršelo zde od ledna...
PS. Nic není tak, jak se na pohled zdá. Naše známá, která v KL žije, nám později řekla, že Malaysie je na úpadku, ekonomie prudce klesá a zvyšuje se kriminalita. Okrádají lidi na ulicích a unášejí děti cizinců. Ona sama (a to je domácí) prý z domu raději ani nevychází. Nejbezpečněji je prý jen v luxusních nákupních centrech, což je přesně to, co jsme tam dělali my, hehe. Nicméně v KL jsme určitě nebyli naposled!
Předešlé dojmy najdete v archivu ZDE.

Langkawi
Je to pořád stejná díra jako před 2 lety, s ambicí vybudovat tam spoustu luxusních hotelových resortů, které jsou nyní v procesu výstavby. Na nicnedělání a válení se na pláži super, ale kvůli tomu člověk nemusí jezdit tak komplikovaně, tak daleko. Ale zašívárna pro podivná individua je to přímo ideální :-)

Phuket
Stejná smažkárna jako před 2 lety. S ještě větším počtem Rusů a ruskými nápisy všude kolem. I s Thajci se dnes spíš než anglicky domluvíte rusky... A také jsou zde ti nejprotivnější Thajci z celého Thajska. Neusmívají se, nezdraví, neděkují, nesnaží se... Příliš mnoho turistů a peněz je prostě rozmazlilo na nepříjemnou úroveň. Člověku se ani nechce věřit, že Phuket je Thajský ostrov. Jediný světlý bod našeho 2denního pobytu zde byla návštěva naší oblíbené japonské restaurace Fuji. A také jsme se zde (na rozdíl od minula) vykoupali v moři. Ne příliš čistém, ale příjemně teplém. Zážitky staré 2 roky najdete ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat