Panamský průplav


Dostat se z Atlantiku do Tichého oceánu není jen tak. Pokud budete složitě objíždět celou Ameriku, může to trvat až 80 dní. Pokud však využijete „zkratku“ přes Panamský průplav, bude to trvat jen 8 hodin! (jen proto, že loď musí tudy projíždět opravdu velmi, velmi pomalu...)
Tento průplav není jen tak ledajaký průplav, žádná řeka mezi kontinenty, ale velmi složitý vodní systém nádrží, které dle potřeby, nebo spíše nutnosti, mění výšku vodní hladiny pomocí speciálních komor (takže jsme chvíli byli i pod hladinou moře) a loď v kanálech navigují/tahají pomocí jakýchsi lokomotiv. Což samozřejmě není zadarmo – proplout kanálem vás vyjde na 50 – 200 tisíc dolarů, avšak zdejší neustálá dopravní špička nasvědčuje tomu, že se to pořád vyplatí...Tedy alespoň těm lodím, které se do kanálů vejdou – my jsme se „procpali“ horko těžko a také jsme jedna z mála výletních lodí, která tady občas propluje (takže nám všichni pořád mávali a fotili si nás).


Na jednu stranu je celá akce hrozně složitá, vše vypočteno na milimetr a na minutu, také hodně zdlouhavá a občas nudná. Je ale velmi zajímavé pozorovat, jak to vlastně celé funguje a v části také úžasnou panamskou přírodu.


Vrcholem průjezdu, alespoň pro mně, byl ale závěr cesty, kde na vás těsně před vplutím do Tichého oceánu najednou vykoukne super moderní hlavní město Panama City – kam se hrabe Manhattan!
A i když proplutí Panamským průplavem už se možná počítá skoro jako návštěva samotné Panamy, my máme rozhodně v plánu se tam podívat pořádně znovu.

PS. Do pozornosti dávám Cruise Food, Cruise Food, novou stránku s fotkami jídla, které máme na palubě. Podle možnosti internetu budu přidávat postupně další dobrůtky pro hladovou inspiraci :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat