Karibské ostrovy


St. Lucia
Do Karibiku jsme se moc těšili. Nikde totiž nenajdete krásnější moře a pláže. St. Lucia ale naše očekávání nesplnila. Vyrazili jsme na výlet po ostrově, kde kromě banánových plantáží a 1 pidi vodopádu, nad kterým Norové pohrdavě zakroutili hlavou, neb ve své zemi mají 100x větší a krásnější, nic jiné není. Bohužel, tu hezčí polovinu ostrova (alespoň tak myslíme) jsme nestihli, a tak jsme se se svatou Lucií rychle rozloučili, protože vypadala dost ušmudlaně a i trochu nebezpečně.

Navíc, slibovaný banánový chlebíček, který je pro ostrov tak typický a který miluji, nebyl nikde k sehnání, takže zklamání největší! Záhadou zůstává, jak tato země s méně než 200 tisíc obyvateli dokázala vyprodukovat hned 2 nositele Nobelovi ceny (za literaturu a za ekonomii), tedy nejvyšší počet na osobu... Že by za to mohl místní rum...?

Grenada
Pojmenovaná podle španělského města Granada toho kromě hlavního města, bujné přírody a vodopádů moc nenabízí, a tak jsme si jen prošli nedělí vylidněné město, které oproti předešlému ostrovu vypadlo mnohem lépe, čistě, bohatě a bezpečně, s luxusním přístavem jachet a bývalou pevností nad městem. Prošli jsme také všechny 3 kostely, přičemž 2 byli vyhořelé, což je taková zajímavost, protože vyhořelých budov lze ve městě vidět nemálo. Vše se vysvětlilo až při procházení kolem místní hasičské stanice, kde se nacházelo 1 prastaré hasičské auto a několik super moderních fitness strojů. Místní hasiči zřejmě mají jiné priority než hašení požárů :-)









Aruba

Nevím proč, ale tuto zemi jsem si vždy představovala jako něco podobného Jamajce – chudé, plné rasta černochů, trochu nebezpečno. Opak je ovšem pravdou, což nás velmi mile překvapilo! Placka podobná Holandsku, kterému tato země patří, je moderní, civilizovaná, hezká, s krásnými bílými plážemi a tyrkysovým průzračným mořem a překvapivě se zde ani nemluví holandsky, ale kvůli davům bohatých turistů z USA „americky“. Bohužel jsme zde strávili jen 3 hodiny, které jsme využili návštěvou slavné Palm Beach, abychom si konečně v Karibiku užili také trochu toho moře. Nebylo sice jak se patří teplé jako kafe, ale stálo to za to! Každopádně, Aruba, vzdálená jen 30 km od Venezuely, je hodně turistická a plná silikonu, na druhou stranu zde člověk najde veškerý dokonalý servis i se všemi americkými vymoženostmi a fastfoody. Hlavní město Oranjestadt, resp. jeho 2 hlavní ulice s tradiční architekturou jsme bohužel už nestihli, takže máme důvod se se vrátit. Jen kdyby to nebylo tak z ruky...

Žádné komentáře:

Okomentovat