Vietnam - Saigon

Největší město Vietnamu s populací celé české republiky, nově známé pod jménem Ho Chi Minh, mile překvapilo. Je moderní, trochu chaotické a velmi "cool". Kromě válečných muzeí a pár zachovalých budov z doby francouzské kolonizace (pošta, opera, radnice, katedrála) tam nic moc není, ale má super energii, spoustu mladých lidí/studentů a nekonečné množství malých trendy restaurací a kavárniček, takže jsme se tam konečně po skoro 2 týdenní nedobrovolné dietě najedli...

Taky jsme navštivili nejpopulárnější vládní budouv/muzeum, která během války v 70. letech prošla výraznou architektonickou změnou a z krásné budouvy v kolonionálním francouzském stylu se proměnila na super socialistickou stavbu, kde bydlel vietnamský prezident a kde probíhala všechny politická rokování během války. Bylo zajímavé vidět nejen všechny místnosti, ale i kuchyń, bunkry a helikoptéru, kterou prezident prchal z místa činu. V parku nechybí ani 2 tanky a stíhačka. Ovšem nejzajímavější bylo vidět dokument, který ačkoliv byl poněkud propagandistický a byl celý postavený na změně architektury a užití budovy, přinesl i pohled na historii země a její nekonečné války. A taky se ukázalo, že tzv. vietnamská válka s Amerikou byla ve skutečnosti trochu o něčem jiném, jako v každé válce... A že jako za většinu válek ve východní Asii můžou překvapivě (?) komunisti...



Místní zajímavosti a tipy:

✱ Nikdy se neptejte Vietnamců na cestu či místo. Vždy vám poradí špatně. Protože nerozumí anglicky a protože sami neví. Ale vždy vám s jistotou řeknou, kam jít (blbě)...

✱ Tato socialistická země má paradoxně nejlepší internet v celé Asii. Obzvlášť na ostrovech.

✱ Vietnamština je velmi složitá a fonetická (těžká na přesnou výslovnost). Nesnažte se proto ze slušnosti použít ani slovo, protože vám nebudou vůbec rozumět. A neumí si nic domyslet (podobně jako Španělé, když něco řeknete nepřesně).

✱ Vietnamci milují kávu (Cà Phê), ale ne jen tak ledajakou! Mají svůj speciální nápoj z černé kávy a kondenzovaného mléka, do kterého ještě přidají led. Prostě takový komunistický Starbucks :-) Taky tam najdete spoustu kaváren, které podávají kromě tradiční kávy i další (světové) kávové nápoje (latte, americano atp.), ale kromě pití tam už obvykle nic jiného nenajdete (žádné buchty, sendviče, ani zákusky...), výhradně jen nápoje.

✱ Ve Vietnamu kromě kávy najdete spoustu zájímavých nápojů, které jsou jiné, než ve zbytku Asie, třeba ledový čaj, ve kterém jsou arašídy, nebo čaj s mlékem a šlehačkou atp. Ačkoliv to zní a vypadá vcelku dobře, na chuť nejsou nic moc, neb vždy mají divný rýžový koneček...



✱ Tradiční vietnamský oděv Ao Dai je dle mého ten nejhezčí/nejelegantnější z celé Asie, protože jeho moderní podoba má pod šaty asijského stylu podobnému Číně na bocích vysoké rozparky a pod nimi kalhoty, což vypadá velmi šik. V decentnějších barvách a jednodušších střizích ho můžete vidět běžně na ulici, ale hlavně v hotelích, při slavnostních příležitostech nebo ve vedení škol. Super barevné a bohatě vyšívané se pak nosí třeba na svatbě nebo dalších oficiálních příležitostech.

✱ Myslím, že jsem to už kdysi zmiňovala (ale nepamatuji si, v případě jaké země), ale ve Vietnamu uvidíte nejvíce mladých lidí (tak 80%) nosit hodně silné brýle. Jestli je to ze čtení, koukání do mobilu nebo zanedbanou péčí je otázka.

✱ Vietnamci jsou na to s angličtinou asi jako Španělé. Dokonale ovládají gramatiku, ale nemluví... Pokud narazíte na někoho, kdo mluví skvěle, obvykle je to vyoskoškolský student angličtiny.



✱ Vietnam má velmi pohnutou historii. Není to jen válka s USA (což bylo celé ve skutečnosti trochu jinak), ale sposta válek a dělení země už dávno před tím. Vietnam je dodnes rozdělený na severní (více pro-komunistický) a jižní (víc pro-západní) a je to velmi znát v mnoha ohledech. Nicméně celá země je stále velmi byrokratická, což se pozná na obstrukcích pro vstup do země (víza a vše kolem toho), tím, že nemáte na výběr jinou leteckou společnost pro pohyb po Vietnamu, jen místní aerolinky, nebo tím, že jejich online služby jsou značně omezené (nemůžete si např. udělat online check-in nebo zařídit zavazadlo - za to pak platíte až na letišti (330 Kč pro let v rámci země, 880 Kč pro mezinárodní lety), kde platíte u jedního okénka, kde člověk vyplňuje X papírů a s těmi pak jdete k odbavovacímu okénku, kde člověk vše ručně zase přepisuje, i když oba maji počítač, atp.). A také při odletu ze země kdo ví proč zjišťují, jak dlouho budete v cílové destinaci a kam letíte pak - a kontrolují i další letenku!

✱ Zatímco ceny jídla na letišti pro vnitrostátní lety jsou vcelku přijatelné a v místní měně, na mezinárodní části je vše v USD a ceny jsou cca o 100-500% vyšší! Např. sendvič Banh Mi pořídíte na ulici za 1 USD, v hotelu za 5 USD a na letišti za 8 USD. Voda v supermarketu stojí 5 Kč, na letišti 50 Kč (asi jako na letišti v Praze, haha)

✱ Ad letiště ještě jedna zajímavost: při kontrole zavazadel (jak je tam vždy hrozná fronta a všichni jsou vypsychlí) musíte vyndat pro kontrolu stejně jako jinde ve světě elektroniku a sundat si boty (to jinde v Asii není). Kosmetiku vyndávat nemusíte a co jim je taky zjevně jedno: voda, kterou se mi podařilo bez problémů převést na všech vietnamských letištích. 


3 nejhorší věci na Vietnamu:

1. Jídlo
Tradiční vietnamské jídlo je vyhlášené a milované po celém světě. Poslední dobou ho ale na mnohých místech Vietnamu vůbec nenajdete, protože ho "vytlačili" buď západní kuchyně (tzn. burger, pizza nebo špagety nevalné asijské chuti) nebo jak jsem psala v předešlém článků: zmrzlina, arašídy, předražené mořské plody a džusy. Najít opravdu dobré Banh Mi nebo Pho Bo za rozumnou cenu je problém. Plus 95% vietnamské kuchyně tvoří maso (až nezvykle moc proti ostatním asijských zemím) a koriandr (který má velmi specifickou chuť a nesnáším ho), takžé já osobně bývám ve Vietnamu na dietě (což samozřejme není na škodu). Obecně platí, že buď najdete nic moc jídlo za dobrou cenu (na ulici), nebo nic moc jídlo za přehnanou cenu. Najít dobré jídlo za dobrou cenu je už bohužel téměř utopie (netýká se Saigonu). Takže pokud toužíte po vietnamské kuchyni, zajděte si raději ve svém okolí.

2. Smrad
Asie má velmi specifický pach: voní po tropech, historii a jídle. Ne každému přijde vždy příjemný, ale ve Vietnamu je na mnoha místech (což ve zbytku Asie už skoro není) přímo hrozný. Takový ten, co v Asii býval před 10-20 lety, prostě smrad (+ ve velkých městech výrazný smog z milionů motorek). Možná proto, že se všude vaří/chová tolik masa. Paradoxně nejhorší zápach jsme zažili v jedné malé vegetariánské restauraci, kde jsme navzdory hladu nevydrželi ani minutu...

3. Zloději
Vietnam je velmi bezpečná země, nikdy jsme se tam nebáli ani o sebe, ani o své věci. Přece jen, komunismus má svá pravidla. Co vám ale může znepříjemnit život jsou lidé (většinou 50+), kteří se vás budou snažit "okrást" všemi možnými vychytralými způsoby, natáhout vás na ceně, atp. A to čím víc půjdete na sever, tím to bude horší (protože sever je víc komunistický). Potvrdila nám to spousta lidí, kteří do Vietnamu kvůli tomuto už odmítlo jezdit (nám taky trvalo pár let, než jsme mu dali druhou šanci). Prostě veksláci, kteří si potřebují přividělat za každou cenu, obzvlášť pokud jste bílá huba, vám dokáží velmi znepříjemnit život. Mladší generace to už naštěstí nezkouší, tak doufejme, že toto negativum země brzy vymře.


Celkové hodnocení:

Vietnam rozhodně doporučuji všem masožravcům, těm, kdo mluví čínsky, umí to s veksláky a má doma igelitky plné fungl nových dolarů (stačí jednodolarovky, ale hodně). Já osobně po návštěvě všech "důležitých" míst v zemi zvolila už jedině Hoi An, tradiční městečko plné barev, dobré nálady a spousty kavárniček všeho druhu, a Saigon, město mladých, kteří ještě neztratili naději, nejvyšší koncentrace originálních vegetariánských restaurací v celé Asii a plné inspirativní atmosféry.


Žádné komentáře:

Okomentovat