Ze života na lodi II.

Čtyři měsíce na lodi samozřejmě neznamená, že se pořád jen plavíme. Prakticky každý den jsme, resp. budeme na jiném místě a celý den strávíme někde venku, různými výlety a poznáváním dané země. Nejdelší pauzu zažíváme kvůli zpoždění s neschopnými Portugalci, které jsme museli zachraňovat, právě teď - 6 dní plavby po nekonečném oceánu. 

V místním rozhlase právě hlásí, jak jsme předpokládali, že musíme vynechat návštěvu jednoho z karibských ostrovů, Antigua, kde jsme zrovna měli v plánu jeden super výlet do přírody...:-( Jsem pěkně vytočená!!! (dodatek o den později: zcela náhodou jsme v lobby potkali „plavce“, oněch 8 zachráněných. Nebylo totiž možné je v davu důchodců přehlídnout – vysocí, mladí muži ve věku 35-50. Ovšem vůbec nevypadali jako Portugalci. To jediné mě zastavilo v tom, abych jim zakroutila krkem...)


Když je člověk tak dlouho na moři, mohlo by se zdát, že se už musíme nudit. Jenomže mezi snídaní, obědem a večeří (hlavní náplň našich dní, hehe), jsou pouze 4 hodiny času, které zatím trávíme dovolenkovými činnostmi (hlavně sportem a čtením, na které nám během roku vůbec nezbývá čas) anebo vymýšlením strategií, jak se vyhnout davům důchodců či jak uzmout volný stolek/křeslo/běhací pás jen pro sebe.... Kromě toho, neustále je zde nějaký animační program (soutěže, šikovné ruce, cvičení, většinou totálně zabraný důchodcema, takže tam nechodíme...) a navíc každý náš den má kvůli časovému posunu méně a méně hodin, takže máme neustále pocit, že nic nestíháme a taky jsme pořád někde příliš brzy, nebo pozdě...Máme v tom už pěkný zmatek! A co teprve až se začne čas posunovat opačným směrem...

Já také rozšiřuji své jazykové znalosti o pozdravy a děkování, abych při svých nenadálých pocitech imperialistického provinění (socializmus na mě zanechal nedozírné důsledky!) aspoň nějak potěšila těžce pracující zdejší nižší personál (uklízeči a číšníci, pracující 11 hodin denně), který pochází především z Filipín, Indonésie a Indie (nejméně milá grupa), potkali jsme zde ale také lidi z Hondurasu, Peru, Nepálu, Číny či Thajska (je jich zde jen 5, ale ihned je poznáte podle toho, jak jsou proti jiným extrémně usměvaví a milí). Ani nevíte, jakou radost mají, když na ně promluvím, byť jednoslovně, jejich rodilým jazykem! Což má, nezastírám, i své výhody pro druhou stranu (pro mně), protože si mě pamatují a jsou ještě milejší a vstřícnější než obvykle. Za daných podmínek je to tedy win-win situace pro obě strany :-)



Možná vás bude zajímat, jak je to na lodi se stravou. Jak už jsem zmínila, skvělého jídla je tady až až! Snídaně jsou buď formou „sociálního“ bufetu, nebo v restauraci/jídelně, také formou bufetu, který je ale více „nobl“, i když výběr je tam mnohem menší (rozuměj, nemají tam třeba mé oblíbené skořicové rolky nebo palačinky). Byli jsme tam jednou (jen proto, že jsme už v 6 byli vzhůru) a raději chodíme do bufetu, i když to znamená především zběsile běhat kolem a hledat volný stolek.
Obědy jsou také buď bufetové nebo v restauraci z menu. Bufet má docela malý výběr, pokud ale volíme „civilizovanou“ formu oběda, u stolu v jídelně, pak musíme počítat s tím, že sice nabídka z menu bývá zajímavá, ale strávíme tam vždy skoro 2 hodiny...
Večeře bývají v restauraci, vždy u stejného stolu, který nám byl přiřazen už od začátku. Tedy nám zrovna ne, protože měli zmatky v systému a pořád jsme seděli někde jinde, v jiné společnosti (rozuměj s jinou národností důchodců), až jsme zakotvili u 6 ks Norů, kteří bohužel zcela překvapivě skoro vůbec nemluví anglicky, takže je to docela nuda...
Jídlo si člověk vybírá z menu, které obsahuje 7 chodů:
-               Předkrm (výběr ze 3 druhů)
-              Polévku (1 druh)
-             Těstoviny (2 druhy)
-             Hlavní chod (4 druhy, maso, ryby i vege)
-             Výběr sýrů
-             Salát
-            Dezert (výběr ze 3 druhů, vždy i nějaký lowfat/sugarfree +3 druhy zmrzliny, nebo čerstvé ovoce)



Tato nabídka je samozřejmě každý den jiná a kromě ní lze ještě volit několik „stálých“ jídel, které jsou pořád stejné. V každém menu je vždy i bezmasá varianta. Výběr i počet chodů samozřejmě záleží na chutích a velikosti žaludku dotyčné osoby, někdy nevíme, co vybrat, protože se nám líbí všechno, jindy nás nic nezaujme a dáme si jen obyč špagety ze stálého menu. Osobně si dávám vždy jen hlavní chod nebo těstoviny a dezerty jsme omezili jen na ovoce. Večeřet lze i v bufetu, ale nabídka tam je velmi omezená, obvykle jen na pizzu + salát a nějaké těstoviny.
To ale není vše! Pizza bufet je otevřen skoro nepřetržitě a je zde také čokoládovna (s výběrem horké čokolády a dezertů, které mi naštěstí moc nechutnají, takže o jedno kalorické riziko méně) a bary s míchanými drinky (náš favorit je Baileys Banana Colada), takže pokud by se člověk na lodi už hodně nudil, může své dny trávit třeba cpaním se od rána do večera a vesele přibírat :-)
Což mi připomnělo včerejší zážitek z posilovny, kam přišla babka, přísahám, muselo ji být aspoň 85 let, a snažila se vyšplhat na jeden z posilovacích strojů (v oblečení připomínajícím zástěru av nejnovějším modelu tenisek Nike), které evidentně viděla poprvé v životě! Bála jsem se, že to na ní celé spadne, naštěstí si to pak rozmyslela... Překvapuje mě, že ve fitku nebývá žádný dozor, většina lidí, co tam chodí, nemá ani ponětí, k čemu jednotlivé stroje slouží (ani já ne!) a jak je používat. A podle toho to tam pak vypadá... Vidět na běhacím pásu pána v džínách a mokasínech je to nejmenší, zažila jsem už i paní v balerínách nebo v sukni a podpatcích! Na druhou stranu, zdejší stařina má kuráž, to se musí nechat :-) A s důchodci z ČR a SR nemá opravdu, ale opravdu nic společné...
(dodatek o den později: v posilovně jsem potkala babku v zástěře. ZASE lezla na stejný stroj! Naštěstí hned přiběhla instruktorka a vysvětlila jí co a jak. Takže zítra ji tam zcela určitě potkám zase :-) )


PS. Až nám někde v přístavu pojede pořádně internet, přidám speciální stránku s fotkami jídel. Pro inspiraci :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat